Collectedoelen 2024 Collectedoelen 2024

COLLECTEDOELEN 2024

Datum   Eerste collecte Tweede collecte
Zondag 1 september Kerk Groot onderhoud
Zondag 25 augustus Dovenpastoraat Groot onderhoud
Dovenpastoraat: preken in gebarentaal
Doven mensen voelen zich vaak eenzaam en onbegrepen in gewone kerkelijke gemeenten. Hun visuele dovenwereld is een totale andere dan de horende woordenwereld. Daarom is er binnen de Protestantse Kerk categoriaal pastoraat voor doven. Speciaal opgeleide dovenpastors helpen doven mensen om de weg met God te gaan, bijvoorbeeld in dovendiensten met gebarentaal., zoals die ook in onze regio gehouden worden. Dovenpastors maken deel uit van het Interkerkelijk Dovenpastoraat dat hen helpt zo goed mogelijk invulling te geven aan kerkelijk werk onder dove mensen.
Zondag 18 augustus Diaconie Groot onderhoud
Zondag 11 augustus Kerk Groot onderhoud
Zondag 4 augustus  Diaconie Groot onderhoud
Zondag 28 juli Kerk Groot onderhoud
Zondag 21 juli Diaconie Groot onderhoud
Zondag 14 juli Kerk Groot onderhoud
Zondag 7 juli Schuldhulpmaatje Groot onderhoud

Schuldhulpmaatje
Maak je je zorgen omdat je niet uitkomt met je geld? Kom je geld tekort doordat je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid) is veranderd? Heb je schulden of dreig je in de schulden te komen? Je bent niet de enige. Ook in Altena hebben mensen moeite om rond te komen. SchuldHulpMaatje Altena pakt samen met jou geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel. Zij bieden deskundige en persoonlijke begeleiding. Gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal. Lees hier meer informatie.

Zondag 30 juni Moldavië Groot onderhoud

Moldavië
In Moldavië staan zieke en kwetsbare ouderen er alleen voor. Door de hoge werkloosheid in dit armste land van Europa werken hun kinderen veelal in het buitenland. Moldavië kent bovendien geen zorgstelsel vanuit de overheid. Met steun van Kerk in Actie biedt organisatie Home Care ouderen thuiszorg, komt op voor hun rechten en ondersteunt mantelzorgers. Jaarlijks ontvangen 200 ouderen liefdevolle thuiszorg en worden vrijwilligers en professionals getraind in het bieden van zorg op maat. Lees hier meer informatie.

Zondag 23 juni  Kerk Groot onderhoud
Zondag 16 juni Diaconie Groot onderhoud

Avondmaalscollecte: GAiN Schoolproject Zuid Afrika 
In de buurt van Pretoria werkt GAiN samen met ‘Motivation for Life’. Dit bijzondere project is in 2013 opgezet door Yvonne Mogapi die zelf in armoede opgroeide. Op dit moment krijgen hier ongeveer 80 kinderen niet alleen onderwijs maar wordt er ook gekeken naar ingrijpende zaken waar de kinderen tegenaan lopen, zoals armoede, misbruik en honger. Door herstelprogramma’s, thuis- en huiswerkbegeleiding, Bijbelstudies, ontbijt en lunch op school kunnen de kinderen zich hier goed ontwikkelen. Lees hier meer informatie. Help mee de vicieuze cirkel van discriminatie, onvoldoende scholing, werkloosheid en armoede te doorbreken.

Zondag 9 juni  Kerk Groot onderhoud
Zondag 2 juni Kerk Groot onderhoud
Zondag 26 mei Kerk Groot onderhoud
Zondag 19 mei Kerk op social media Groot onderhoud

Kerk op social media
Op social media, waar jongeren veel tijd aan besteden, is maar weinig zichtbaar van God. Met interessante en inspirerende video’s, christelijke rolmodellen en vriendschappen laat Move Community op social media zien wat het betekent om te geloven in God. Hoe meer jongeren in hun social media gebruik meekrijgen van wie God is in deze wereld, hoe belangrijker het geloof voor hen wordt. De Protestantse Kerk ondersteunt organisaties zoals Move Community die geloof en jongeren met elkaar verbindt. Lees hier meer informatie.
 
Zondag 12 mei   Diaconie Groot onderhoud
Donderdag 9 mei   Kerk Groot onderhoud
Zondag 5 mei   Noodhulp Oekraïne Groot onderhoud

Noodhulp Oekraïne
Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop.Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen. Regionale hulpcentra geven kwetsbare kinderen - zoals in de frontlinie van Kharkiv - een veilige plek, delen voedsel en medicijnen uit aan iedereen die het nodig heeft en bieden hulp bij traumaverwerking. Lees hier meer informatie over dit collectedoel
 
Zondag 28 april   Diaconie Groot onderhoud
Zondag 21 april   Kerk Groot onderhoud
Zondag 14 april   Rwanda Groot onderhoud

Rwanda
Het is 30 jaar geleden dat er in Rwanda een verschrikkelijke genocide plaatsvond. Veel daders van de genocide zijn inmiddels terug uit de gevangenis. Kerken organiseren ‘Lichtgroepen’ waar slachtoffers en daders elkaar ontmoeten en weer leren samenleven. Zeventig procent van de jonge Rwandese bevolking heeft de genocide nooit meegemaakt. Hun probleem is gebrek aan werkgelegenheid. Ook voor hen wil de kerk er zijn. Lees hier meer informatie over dit collectedoel.
 
Zondag 7 april   Kerk Groot onderhoud
Pasen 31 maart   Columbia Groot onderhoud
 
Columbia
In het noorden van Colombia komen steeds meer toeristen naar de Caraïbische kust. Kansarme jongeren die op zoek zijn naar werk, kunnen in hun eigen omgeving leren hoe ze aantrekkelijke en gezonde maaltijden kunnen koken, onder andere in een rijdende kookschool. De jongeren komen uit de armste lagen van de bevolking aan de noordkust, dicht bij de grens met Venezuela. De meesten zijn inheems of afkomstig uit Venezuela. Ieder jaar worden 80 jongeren opgeleid voor werk in hotels, restaurants of foodtrucks. Ze leren bakken of koken met gezonde lokale voeding en maken kennis met vegetarisch en veganistisch koken. Jongeren die een eigen bedrijf willen starten krijgen advies over hun bedrijfsplan en een mentor uit de horecasector. Leerlingen volgen cursussen waarvoor ze deelcertificaten behalen. De totale opleiding duurt 3 tot 7 maanden en wordt afgesloten met een erkend diploma. Met je gift in de collecte steun het programma Werelddiaconaat van Kerk in Actie en help je kansarme jongeren in Colombia op weg naar een baan, inkomen en een hoopvolle toekomst. 
 
 
Stille Zaterdag 30 maart   geen collecte geen collecte
Goede Vrijdag 29 maart   geen collecte geen collecte
Witte Donderdag 28 maart    Indonesië (avondmaalscollecte)
Zondag 24 maart   The Passion Groot onderhoud

The Passion
De Protestantse Kerk werkt samen met The Passion om het paasverhaal aan miljoenen Nederlanders te vertellen. Een missionaire kans! Rond deze jaarlijkse uitzending ontwikkelt de Protestantse Kerk extra initiatieven om naar buiten gericht kerk te zijn. Een voorbeeld hiervan is een Passionpakket, in samenwerking met Alpha Nederland, waarmee kerken met buurtbewoners een avond kunnen organiseren en over de betekenis van Pasen door kunnen praten. Ook breder wordt er extra verdieping aangeboden met een magazine en online.
Zondag 17 maart   Diaconie en Rwanda (kubus) Groot onderhoud
 

Rwanda
In Rwanda zijn er weinig kinderboeken. Drie Rwandese predikanten laten leerzame stripverhalen voor kinderen maken, die ze via scholen door heel Rwanda verspreiden. Kinderen gaan beter lezen, maar leren ook goed en kwaad, recht en onrecht onderscheiden. Belangrijk in een land waar men nooit meer een genocide wil meemaken.De stripverhalen gaan over bijbelverhalen maar ook over allerlei thema's vanuit het oogpunt van kinderen. Er zijn al boeken gemaakt over hun gezondheid, voeding, christelijke normen en waarden, kinderrechten, familieleven en goed omgaan met de aarde. Via hun school maken kinderen kennis met deze stripverhalen. Ieder jaar wil men 3000 nieuwe boeken verspreiden, waaronder steeds twee boeken over nieuwe onderwerpen, want ‘een kind dat leest, wordt een volwassenen die nadenkt', menen de oprichters.Met je gift in de collecte steun je via het programma Zending van Kerk in Actie de verspreiding van leerzame stripboeken onder Rwandese kinderen.
 
Woensdag 13 maart Biddag   Kerk (Biddag) Groot onderhoud
Zondag 10 maart   Kerk en Kubus: Indonesië Groot onderhoud
Zondag 3 maart  
  Diaconie en Libanon (kubus)
 
Groot onderhoud

Libanon (kubus)
Christelijke instellingen in Libanon hebben een regionale functie. Ook theologische opleidingsinstituten in Beiroet leiden predikanten op voor het hele Midden-Oosten. Wilbert van Saane is door Kerk in Actie en de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) uitgezonden naar Libanon en werkt er als theologiedocent en studentenpastor.In Beiroet worden studenten opgeleid tot voorganger en kerkelijk werker. Na hun studie gaan zij veelal terug naar hun geboorteland om in hun plaatselijke gemeente voor te gaan en deze op te bouwen. Daarnaast krijgen voorgangers en kerkelijk werkers in actieve dienst bijscholing, zijn er cursussen theologie voor leken en voor belangstellenden uit andere religieuze tradities. Theologische instituten in Libanon willen daarmee de christelijke minderheid in het Midden-Oosten ondersteunen in aanwezigheid en getuigenis.Met je gift in de collecte steun je via het programma Zending van Kerk in Actie het werk van Wilbert Saane aan de theologische opleiding in Beiroet.
 
Zondag 25 februari 2024    Kerk en Kliederkerk Groot onderhoud

Kliederkerk
In de Kliederkerk ontdekken kinderen, tieners, ouders, opa’s en oma’s de betekenis van Bijbelverhalen voor hun eigen leven. Deze vrolijke, gastvrije en creatieve manier van kerk-zijn brengt jong en oud, niet-gelovig en kerkelijk betrokken samen.De Protestantse Kerk in Nederland ondersteunt lokale Kliederkerken met materiaal, trainingen en inspirerende bijeenkomsten, zodat mensen van alle leeftijden samen Bijbelverhalen kunnen ontdekken, vieren en eten.Via het programma Missionair Werk ondersteunt de Protestantse Kerk missionaire activiteiten in het hele land. Meer informatie >
 
Zondag 18 februari   Werelddiaconaat Groot onderhoud
Zondag 4 februari   Kerk Groot onderhoud
Zondag 28 januari    Diaconie Groot onderhoud
Zondag 21 januari    Kerk en Diaconale vakanties Groot onderhoud
Zondag 14 januari    Diaconale vakanties Groot onderhoud

Diaconale vakanties
Diaconale vakantieweken zijn van onschatbare waarde. Jaarlijks genieten ruim 2.700 mensen die niet meer gemakkelijk zelf op vakantie kunnen van een week vol warmte, aandacht en gezelligheid. In de praktijk zijn dit grotendeels ouderen en mensen die zorg of begeleiding nodig hebben. Tijdens deze vakanties staan ruim 1.750 ervaren vrijwilligers dag en nacht klaar om de gasten een heerlijk vakantiegevoel te bezorgen. Zij helpen bij de activiteiten, (persoonlijke) verzorging en bieden een luisterend oor. Lees hier meer informatie. Kerk in Actie steunt het werk van Het Vakantiebureau, zodat zoveel mogelijk mensen genieten van een zorgeloze vakantie. Sta op en doe mee, zodat we deze steun ook in 2024 weer kunnen bieden.
 
Zondag 7 januari   Diaconie Groot onderhoud
     
Er zijn diverse manieren om een bijdrage voor een collectedoel te doen:
 
  • Via onze kerkapp Appostel
  • Via deze pagina 'kerkdienst' op deze website door op de collectezak klikken of de QR-code te scannen om direct naar de betaalpagina te gaan. 
  • Via een overschrijving overmaken met vermelding van het doel en de datum:  Diaconale doeleinden (diaconie, Kerk in Actie en Werelddiaconaat) naar NL38 RABO 0368 7063 62 t.n.v. Diaconie Gereformeerde Kerk te Sleeuwijk-Woudrichem
    Kerk en groot onderhoud naar NL91 RABO 0368 7091 91 t.n.v. C.v.K. Gereformeerde Kerk Sleeuwijk/Woudrichem
  • Via de collectezakken bij de uitgang in de kerk.
terug