Jeugd- en jongerenkerk Jeugd- en jongerenkerk
De Jeugd- en Jongerenkerk is een speciale dienst voor jongeren. Als je op de middelbare school zit, ben je van harte welkom. En neem gezellig iemand mee!
 
De diensten zijn elke derde zondag van de maand (behalve in de zomervakantie).
 
Elke dienst heeft een op maat gemaakt thema en elke dienst wordt geleidt door een andere voorganger. 

De diensten worden om en om in de Koren-aar en de Skybox gehouden volgens onderstaand schema.

We hopen je te zien!
 

Lees hier verslagen van eerdere diensten

18 februari 2024
Zondag 18 februari was er weer een jeugd- en jongerenkerk. Deze keer in de Koren-aar en Marjolein en Inge hadden de dienst voorbereid. Een dienst met een mooi thema: ‘hoopvolle toekomst’. Het licht werd in de kerk gehaald door Isa en Lieke en naar ons gebracht. We begonnen de dienst met een gesprek over een aantal foto’s van actuele nieuwsberichten, zoals het overlijden van Navalny en een robot die het personeel van de snackbar gaat vervangen.

Daarna was het tijd om keuzes te maken over de eigen toekomst door het beantwoorden van stellingen. Steeds werd er een keuze gemaakt; studeren of werken, samenwonen of trouwen, dorp of stad, auto of fiets en zo kwam er een hele lijst voorbij. De jongeren waren over veel onderwerpen nogal verdeeld en dat zorgde dan ook weer voor mooie gesprekken.

Ook hebben we geluisterd naar een Bijbelverhaal over hoop. Hoewel alle hoop vervlogen was, bleef Abraham verwachten en geloven dat hij de stamvader van vele volken zou worden, want God had het gezegd! Tijd voor een pauze en wat te drinken.

Daarna ging de jeugd in groepjes 4 opdrachten langs. Welke songtekst over hoop spreekt je het meeste aan, hoe zie je jouw eigen toekomst, zoek in de krant hoopgevende berichten en welke bijbeltekst spreekt je het meeste aan. Er is weer gecollecteerd en 2 beren hebben weer een mooie bestemming gekregen.

De dienst is afgesloten met een gebed.

17 september 2023
Het was de eerste jeugd- en jongerenkerk van dit seizoen. Leuk om ook deze keer weer een aantal nieuwe gezichten te zien van jongeren die afscheid genomen hebben van groep 8 en begonnen zijn aan de Middelbare School.
 
De voorgangers deze keer waren Hendrika en Leon en het thema was ‘Onderweg - Gods plan met mijn leven’.
 
Best een heel moeilijk onderwerp, want wat is nu Gods plan met ons leven? Om hier meer over te leren, hebben we in Genesis 2 en in Galaten 5 over de tuin gelezen die we mogen bewerken en over dienen te waken.
 
We hebben geluisterd naar liederen zoals Rollercoaster, maar ook gekeken naar een filmpje van Beam over dit onderwerp, Denkstof #2.
 
Tenslotte hebben we elkaar beter leren kennen door middel van een activiteit met kaarten. Op de kaarten stonden prachtige prenten. Ieder pakte 1 prent of meer, die hij/zij bij zich vond passen en vertelde daarna waarom. Dit werd een heel leuk gesprek. Er was duidelijk goed over nagedacht wat ieder aansprak op de gekozen kaart en hoe ze dat interpreteerden.
 
Tenslotte hebben we het over de berengroet gehad en hebben we nagedacht over een nieuw collectedoel voor dit jaar. De volgende keer gaan we hierover stemmen. 

16 april 2023
Zondag 16 april hadden we wel een hele bijzondere jeugd- en jongerenkerk, namelijk 1 op locatie. Onze jongeren waren met de VIP club een nachtje op kamp. De voorgangers, Marjolein en Inge, hebben dan ook de jeugd op zondagmorgen in het kampgebouw in Oosterhout opgezocht. 
 
De dienst ging over het thema vertrouwen. We begonnen met een aantal vragen hierover en wat fijn om te zien dat alle jongeren wel iemand hebben die ze kunnen vertrouwen. Familie, een vriend of vriendin en voor veel jongeren hoorde God hier ook bij. Het bijbelverhaal ging over Jezus die over het water naar de discipelen loopt en Petrus die naar Hem toe wil lopen, maar dan toch twijfelt. We begrijpen de twijfel van Petrus best wel en gaan met elkaar naar buiten om een aantal spellen te doen die met vertrouwen te maken hebben. Zo laten we ons achterover vallen en vertrouwen erop dat we worden opgevangen. Ook zorgen we met elkaar dat we uit de knoop komen en maken we een levend labyrint.
 
Nog even wat lekkers en de dienst wordt afgesloten met de collecte, een gebed en de berengroet. Het was weer een zeer geslaagde dienst, met ondanks het korte nachtje veel betrokken jongeren. 
 
19 februari 2023
Zondag 19 februari was er weer Jeugd en Jongerenkerk in de Koren-aar. Zo net na Valentijnsdag hebben we met onze fijne groep jongeren gekeken naar het thema 'liefde'. We zijn zoals we wel vaker doen, begonnen met een aantal foto's die te maken hebben met een actueel nieuwsbericht.
 
Van dure bloemkolen, hossende carnavalsvierders tot de vreselijke aardbeving in Turkije en Syrië. We hebben geluisterd naar een verhaal over liefde en daarna ook een aantal bijbelteksten bekeken die over liefde gaan. Tenslotte mochten de jongeren in groepjes zelf aan de slag. De nadruk hierbij lag op iets doen voor je naaste. Ken je iemand of iets waar jij je graag voor in wilt zetten, wat ga je dan organiseren en hoe doe je dat. Zo kwamen er ideeën voor de voetbalvereniging en het zwembad, maar ook een dagje dierentuin voor mensen met een beperking. Het was weer een leuke dienst.

18 september 2022
Zondag 18 september was, in de Skybox, de eerste jeugd- en jongerenkerk van dit seizoen. We zijn deze zondag gestart met 19 enthousiaste jongeren. Het thema van deze dienst was ‘wie ben ik’.
 
De jongeren hebben elkaar deze dienst wat beter leren kennen met het spel ‘over de streep’ en we hebben geluisterd naar het bijbelverhaal van Daniël. Daarna hebben we in groepjes het spel ‘wie ben ik’ gespeeld, maar ook de actualiteiten kwamen aan bod.
Ook hebben we met elkaar een nieuw collectedoel voor dit jaar bepaald.

20 juni 2021
De laatste  Jeugd en jongeren kerk dit seizoen was 20 juni. Dit was de eerste live dienst sinds lange tijd met 12 kinderen. Hierbij waren diverse kinderen van hervormde en gereformeerde kerk die de overstap maken vanaf de zondagsschool.
 
Het thema van de dienst was “respect”. Aan de hand van het verhaal over vriendschap tussen David en Jonathan gesproken over over veiligheid en respect in o.a.  vriendschappen. Buiten hebben we  vragen gesteld rondom dit thema waarbij jongeren door achter een streep te blijven of juist er over heen te stappen konden laten zien wat hun ervaringen of meningen waren.

21 maart 2021
Afgelopen zondag heeft de Jeugd en Jongerenkerk in 9 teams van 2 tieners de PaasChallenge gespeeld.
 
De challenge bestond uit 8 onderdelen. Elk onderdeel begon met een stukje van het Paasverhaal gelezen door de teams. Daarna hebben we met elkaar gekeken welke emotie daar bij past. Vervolgens speelde we met elkaar en tegen elkaar een spel. Er waren verschillende spellen: doe, denk, knip, ren, bouw, rol, liefdes- en geluksspel.
 
Tijdens de PaasChallenge leerde ze dat Jezus de problemen niet wegneemt (hij haalt de oorzaak van de angst niet weg) maar hij geeft je een geschenk om er mee om te gaan. Je krijgt in de nieuwe wereld van Jezus: vrede, vergeving, hoop, naastenliefde, gemeenschap, aanvaarding etc.
 
De jongeren hebben met elkaar met veel plezier deze Paaschallenge gespeeld.

20 december 2020
Op 20 december hebben we met jongerenkerk gezamenlijk Kerst gevierd. Alle jongeren tussen 12-16 zijn persoonlijk uitgenodigd met een kaart. Helaas moesten we, vanwege de strengere lockdown regels, de dienst online laten plaatsvinden.
 
Gezamenlijk hebben we gekeken welk plaatje (met bijvoorbeeld stal, eten, cadeautjes etc) voor de jongeren nu echt het kerstgevoel opriep. Wat betekent Kerst nu voor een ieder ? Bij de volgende opdracht werd gevraagd om het kerstverhaal op de goede volgorde te zetten. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Daarna hebben we een filmpje gekeken met een modern online versie van het kerstverhaal. In groepjes hebben gekeken welke verschillen en overeenkomsten met het verhaal uit de bijbel.
 
We hebben de dienst afgesloten met een leuke quiz.
terug