Film 'De acht bergen'
10 mrt 2024 Film 'De acht bergen'
Datum: woensdag 15 mei 2024
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Koren-aar
Leiding: Rien van de Kreeke

Pietro komt uit de stad. Als jongetje trekt hij elke zomer met zijn ouders de bergen in. Daar ontmoet hij de even oude Bruno, die in een bergdorpje is geboren en getogen. Bruno melkt koeien en maakt kaas.

Ondanks de verschillen kunnen de twaalfjarigen het goed met elkaar vinden. Ook als ze opgroeien, mannen worden. Bij Pietro en Bruno gaat het om afstoten en aantrekken, om verwijdering en jezelf en elkaar weer vinden. Zoals dat gaat bij de beste vrienden: je kunt elkaar tijden niet zien, maar als je elkaar dan weer treft, zet je het gesprek gewoon voort.

Dat heeft te 15 maken heeft met “zielsverwantschap.” Pietro is de rusteloze die over de wereld zwerft, het geluk zelfs in Nepal gaat zoeken. Bruno blijft zijn leven lang op die ene berg zitten. Als de twee elkaar na lange tijd weer zien, dan pakken ze de draad gewoon weer op. Veel woorden hebben ze niet nodig. Als ze besluiten om samen een huis te bouwen in de bergen, doen ze dat bijna zwijgend. Met blote handen iets bouwen, contact maken met de aarde, de natuur, daar gaat het om.

De film staat vol met beelden van de overweldigende natuur, zowel in Italië als in Nepal. Een berg ziet er elke keer anders uit, in de zomer en de winter, maar ook in de ochtend, middag en avond. Zoals bij de vrienden, als ze elkaar in hun leven ontmoeten.
terug